Polsdiagnose en tongdiagnose in de acupunctuur
Wat je kunt verwachten tijdens de eerste acupunctuur behandeling
Wat kun je verwachten als je naar de acupuncturist gaat? Acupunctuur is een holistische benadering dat in de behandeling de hele lichaam en geest meeneemt, waaronder – naast fysieke en mentale symptomen – ook energetische en emotionele aspecten. Vandaar dat je tijdens de eerste behandeling ook een uitgebreid intakegesprek kunt verwachten. Er wordt gebruik gemaakt bij het vraaggesprek oftewel de anamnese van de ’10 Questions’ uit de Chinese geneeskunde. Deze gaan over hoe je slaapt tot en met hoe je ontlasting eruit ziet. Bijzonder is het gebruik van de polsdiagnose en tongdiagnose tijdens dit intakegesprek. Lees in het stukje hieronder wat de polsdiagnose en tongdiagnose uit de acupunctuur inhoud.
Acupunctuur gaat uit van meridianen of energiebanen die over het hele lichaam lopen. Ze lopen van en naar organen én naar de toppen van je vingers of tenen. Er zijn 12 meridianen, gespiegeld aan elke kant van je lichaam (dus in totaal 24 ). 6 lopen door één arm van en naar organen én naar je vingers en 6 lopen door één been van en naar organen én naar je tenen.
In het Westen hebben ze de namen van de organen gekregen waar ze mee verbonden zijn. In het Westen hebben de acupunctuurpunten op deze banen opvolgende nummers gekregen, bijvoorbeeld Milt 6 – een punt op de binnenkant van je onderbeen – is het 6e punt op de milt meridiaan.
In China hebben de punten unieke namen en geeft de naam aan waar het punt voor dient (de indicaties) of waar zijn gelegen. Milt 6 heet in het Chinees: San Yin Jiao wat betekend: ‘Waar 3 yin meridianen kruisen’, dit punt is heel belangrijk omdat het op drie yin organen tegelijkertijd invloed heeft.
Verder zijn er 8 extra meridianen, de belangrijkste zijn de Ren Mai meridiaan, die in het midden over de voorkant van je romp en hoofd loopt en de Du Mai meridiaan die midden over de achterzijde van de romp en het hoofd loopt.
De meridianen staan niet op zichzelf maar vormen een stelsel waarbij de één in de ander overgaat. Zo zijn alle organen en meridianen verbonden.
De meridianen lopen als volgt:
long- dikke darm- maag- milt- hart- dunne darm- blaas- nieren- pericard- drievoudige verwarmer- galblaas- lever- long- ….
De orgaanklok uit de TCM (Traditional Chinese Medicine)
Dit wordt ook wel de orgaanklok genoemd: in 24 uur stromen de meridianen van de één in de ander over om vervolgens weer bij het begin te komen. Elke meridiaan met verbonden orgaan is 2 uur lang op zijn actiefst. Word je altijd wakker om een vaste tijd tussen 1.00 en 3.00 uur ‘s nachts? Dan ligt dat waarschijnlijk aan de lever die bij jou erg actief is!
Organen
Naast de meridianen, waar door middel van acupunctuur punten op een meridiaan worden aangeprikt en een naaldcombinatie wordt gezet, kijkt de acupuncturist naar de conditie van de organen om deze met elkaar in balans te brengen. Uit de anamnese – een vraaggesprek vooraf – volgt een diagnose. Er wordt bekeken welke Chinese conditie je hebt waarna tot behandeling wordt overgegaan. De diagnose gebeurt tijdens het eerste intakegesprek en wordt gefinetuned in de behandelingen daarna.
Anamnese
In het vraaggesprek of intakegesprek worden vragen gesteld om tot een diagnose over je Chinese conditie te komen. Dit is niet wezenlijk anders dan in de reguliere geneeskunde. Namelijk door middel van:
inspectie- observatie
palpatie- voelen van het lichaam
vraaggesprek
horen en ruiken
Natuurlijk vindt er een klachtgerichte anamnese (ofwel speciële anamnese) plaats en wordt er doorgevraagd over de specifieke klacht. Daarnaast vindt er een algemene anamnese plaats en worden er vragen gesteld over alle belangrijke orgaanstelsels. In de TCM – Traditional Chinese Medicine – is deze algemene anamnese vrij uitgebreid. Zij wordt de ’10 questions’ genoemd. Je kunt uitgebreide vragen verwachten over:
- warmte en koude
- zweten; zweten overdag of nachtzweten
- pijn
- slaap
- energie niveau
- dorst, eetlust, smaak
- ontlasting
- urine
- menstruatie
- kinderen / zwangerschappen
vaak komen daar nog bij
- emoties / gevoelens
- libido
Polsdiagnose
Een bijzonder vorm van palpatie of ‘het voelen van het lichaam’ is de polsdiagnose in de Chinese geneeskunde. Er wordt zowel aan de linker als rechter pols gevoeld – bij allebei de polsen op drie punten. Zo kan er gekeken worden naar de 6 belangrijkste organen (Yin organen) en daarnaast de holle organen (6 Yang organen) die ermee verbonden zijn . Er zijn verschillende kwaliteiten aan de polsslag te voelen, bijvoorbeeld of de pols zwak of juist heel krachtig is, strak, alsof er een snaar tegen je vinger duwt (‘wiry’), een rollende pols, et cetera. De acupuncturist kan dit meenemen in de diagnose. Wat in verband hiermee bijzonder is, is dat een pols vaak snel reageert, na een acupunctuur behandeling voelt de acupuncturist vaak al een verbeterde pols. Dit in tegenstelling tot een tong, bij een tongdiagnose zijn vaak veel meer behandelingen nodig om veranderingen te kunnen waarnemen.
Tongdiagnose
Tongdiagnose is de andere vorm van diagnose stellen volgens de Chinese geneeskunde – een bijzondere vorm van observatie in de anamnese. De acupuncturist laat je verschillende keren kortstondig je tong uitsteken om deze te observeren. De acupuncturist kijkt naar de kleur, het tongbeslag, of hij gezwollen is en of er tandafdrukken zijn. Verschillende plekken van de tong zeggen iets over verschillende organen. De punt staat voor het hart (roodheid van de tongpunt wordt vaak gerelateerd aan stress), vlak daarachter is het longgebied, het midden van de tong staat voor maag/milt, de randen van de tong staat voor de lever en het achterste gedeelte is het niergebied.
Traditional Chinese Medicine (TCM), een zeer oude geneeskunde
TCM – Traditional Chinese Medicine – bestaat uit een complex diagnostisch systeem over de organen. Dit orgaansysteem is eeuwen geleden ontwikkeld. Het oudste geschrift dateert van 2000 jaar terug en gaat over de tijd van de Gele Keizer die 5000 jaar geleden leefde. Dit wil overigens niet zeggen dat acupunctuur in China of hier in het Westen niet voortdurend in ontwikkeling is.
Mirjam van Huis, Smooth Relief Amsterdam, Polsdiagnose acupunctuur Amsterdam
Praktijk in Amsterdam
Naar
Contactgegevens
Mail of bel Mirjam van Huis
‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’
06-15630276
Contact
Rokin 91 achter
1012 KL Amsterdam
T.a.v. Mirjam van Huis
info@smoothrelief.com / 06-15630276
Ingang: Kalfsvelsteeg,
Tweede deur links achter in de steeg in de richting van de Nes.
De praktijkruimtes zijn op 1 en 2 hoog. Bent u slecht ter been? Geef het even aan, dan kan ik u op de eerste verdieping inplannen.
Hoe kom je bij de praktijk?
De praktijk ligt op op 1 metrohalte (van de Noord-Zuidlijn) afstand van Amsterdam Centraal Station, halte Rokin (uitgang Spui). Of met de tram: twee haltes vanaf Amsterdam Centraal Station, uitstappen tramhalte Spui (op het Rokin), trams 4, 14, 24 stoppen hier. Vanaf metrohalte Rokin of tramhalte Spui (op het Rokin) is het 2 minuten lopen naar de praktijk. Op de Dam stoppen nog meer trams en bussen, vanaf de Dam is het 5 minuten lopen of één halte met de tram. Parkeergarages in de buurt zijn de parkeergarage Rokin (tegenover), onder de Bijenkorf (op de Dam), of de parkeergarage Waterlooplein. Vanaf het Waterlooplein is het 10 minuten lopen of met tram 14.
Behandelingen worden gedeeltelijk vergoed. Ik ben lid van Zhong (Acupunctuur: 24104 ) en LVNT (LVNT lidnr 04.069, RBCZ lidnr. 174139R). Natuurgeneeskundig Consult 24607 (voorheen 24005), voor ZK: LVNT Massagetherapie (24017), voor CZ: 24605 massagetherapie – gedeeltelijk vergoed als Alternatieve Geneeswijzen. Ik voldoe aan MBK/Plato-normen.
Bel ruim 24 uur van te voren af, anders wordt het gehele consult bedrag in rekening gebracht.
Wil je een afspraak of meer informatie?
Mail of bel Mirjam van Huis
‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’
06-15630276
Vul uw privégegevens in om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis: